Betere gesprekken voeren? Voer eerst een goed gesprek met jezelf.

Ik heb met mezelf de afspraak gemaakt om twee uur per week te leren over hoe je betere gesprekken voert. Het jammere is alleen, ik houd me er niet aan. Deze week zette ik het daarom met blokletters en uitroeptekens op mijn todo-lijst. Ik was er helemaal klaar voor. Ik trok m’n wandelschoenen aan en zette het luisterboek ‘Stop met aardig zijn’ van Thomas d’Ansembourg op en begon aan een wandeling. Maar ik was nog geen 5 minuten onderweg en ik besefte me: Ik heb hier zó ontzettend geen zin in. Ik dwong mezelf om 20 minuten te luisteren, maar ik werd er vrij ongelukkig van. Dus zette ik het luisterboek uit en ging op de dichtstbijzijnde steen zitten (zie foto hieronder) om een verbindend gesprek met mezelf te voeren.

Nu ik me steeds verder verdiep in de wereld van verbindende communicatie (ook wel geweldloze communicatie) staat er één ding als een paal boven water: goede communicatie met anderen, begint met goede communicatie met jezelf.

Of zoals d’Ansembourg zegt (spoiler alert, ik ben inmiddels al best ver met het luisterboek ;) )

"Kunnen we echt hulpvaardig en aardig zijn voor anderen zonder het voor onszelf te zijn. Kunnen we de ander met al zijn tegenstrijdigheden en eigenaardigheden liefhebben zonder eerst van onszelf te houden met al onze eigenaardigheden en tegenstrijdigheden?"

Zo voerde ik en kan jij ook een verbindend gesprek met jezelf voeren:

Stap 1: Probeer zo objectief mogelijk te observeren wat er gebeurt. 

Houd je oordeel over wat er gebeurd is hier zoveel mogelijk buiten. Wat ik observeerde was dat ik elke keer als ik mijn luisterboek aanzette, hem meteen weer op pauze wilde zetten. Terwijl ik het onderwerp wel echt interessant vind en ik met mezelf had afgesproken om er deze week over te leren.

Stap 2: Definieer je gevoelens. 

Gevoelens werken volgens verbindende communicatie als signalen voor onvervulde of vervulde behoeften. Hiervoor is het belangrijk dat je uit je hoofd gaat en in je lichaam. Sluit je ogen en neem hier even rustig de tijd voor. Vaak spelen er veel meer gevoelens dan je in de eerste instantie denkt. Om jezelf wat op weg te helpen kan je deze visual erbij pakken om te kijken of er emoties instaan die je wel voelt maar nog niet zo had benoemd.

Ik voelde me vooral afgevlakt, gefrustreerd en overprikkeld.

“In verbindende communicatie werken gevoelens als signalen voor vervulde of onvervulde behoeftes.”

Stap 3: Definieer je behoeften. 

Nu ga je kijken naar welke vervulde of onvervulde behoeften die gevoelens wijzen. Volgens Rosenberg in zijn boek over Geweldloze Communicatie heeft iedereen dezelfde behoeften, maar niet altijd op hetzelfde moment. Hier vind je een overzicht van behoeften die je kan hebben.

Toen ik nadacht over wat ik voelde en naar welke behoeften ze wezen, besefte ik me dat ik het afgevlakte en overprikkelde gevoel herkende. Ik voel me vaker afgevlakt nadat ik van Nederland naar Spanje ben gereisd en andersom. De omgevingen zijn heel verschillend en het kost me onbewust veel energie. Ik kwam erachter dat ik behoefte had aan rust

Vervolgens bekeek ik mijn gevoel van frustratie, die was vrij duidelijk voor mij. Ik heb ook behoefte aan groei en resultaat. Ik vind Met Andere Woorden heel belangrijk en het frustreert me dat ik me niet aan mijn eigen afspraken houdt. 

“Ik had zowel behoefte aan rust als aan groei en resultaat.“

Stap 4: Doe een verzoek (aan jezelf)

Belangrijk bij het doen van een verzoek is dat het gaat over wat je wél wil, niet om wat je niet wil. Bij mij is het nu ik weet dat ik zowel behoefte heb aan rust als aan groei en resultaat, makkelijk om een verzoek aan mezelf te doen/afspraak met mezelf te maken. Ik stop met mezelf dwingen om het boek te luisteren en besloot om de volgende dag in de ochtend een uur te gaan luisteren. Win win! 

Wanneer je dit hebt geprobeerd, hoor ik graag hoe het ging!

Beter leren praten met je vader door eerst beter te leren praten met jezelf.
In het ‘Praten met je vader‘ traject beginnen we ook eerst met oefenen om een verbindend gesprek met jezelf te voeren over hoe jij je voelt en wat jouw behoeften zijn rondom de situatie met je vader. Pas daarna proberen we samen jouw vader beter te begrijpen zodat het je uiteindelijk lukt om met meer kalmte en empathie het gesprek met hem aan te gaan. Lees hieronder verder of vraag meteen een gratis kennismakingsgesprek aan via de knop hieronder.

Wanneer je voor of op 10 juni een kennismakingsgesprek plant, kan je nog meedoen in pay as you like constructie. Dat betekent dat je achteraf bepaalt hoe veel je betaald gebaseerd op wat je het waard vond en hoeveel je kan betalen.

Reviews

Previous
Previous

Zo klaag je effectief met de Verbindende Communicatie methode

Next
Next

Verbindende communicatie: zo communiceer je als een giraffe