Kalm blijven in een verhit gesprek: hoe doe je dat?

meditaties, kalm blijven in gesprekken

Je gaat vol goede moed het gesprek in, je gaat feedback geven zonder diegene aan te vallen. Je ziet jullie in je hoofd al arm in arm de zonsondergang tegemoet lopen. Maar de realiteit gaat helemaal anders dan gepland. Je gesprekspartner voelt zich aangevallen en begint zich te verdedigen door te vertellen wat voor feedback ze allemaal voor jou heeft. En dat vind jij dan weer niet zo leuk om te horen.

Puntje bij paaltje. Jij bent moe, zij is moe en jullie lopen allebei met een vervelend gevoel een andere kant op. Wat helpt in zo'n situatie is oefenen. Oefenen met kalm blijven. Eén manier om dit te oefenen is met meditaties. Ik nam 3 verschillende meditaties op die hierbij helpen:

  1. Meditatie vooraf aan een moeilijk gesprek (je luistert hem hier): door vooraf aan een moeilijk gesprek deze meditatie te doen geef je je lichaam een signaal dat het veilig is en zich niet hoeft te verdedigen. Merk je tijdens het gesprek toch dat je weer gespannen wordt? Let op je ademhaling, denk terug aan de veilige plek en vraag als het niet lukt om te kalmeren om een time-out.

  2. Meditatie waarin je oefent om je vader vanuit je kern van liefde te benaderen (of andere mensen die het je moeilijk maken ;)) Je luistert hem hier. Het komt vast als geen verassing dat het makkelijker is om aardig te zijn tegen mensen waarvan je ook de goede kanten ziet.

  3. Meditatie waarmee je meer grip krijgt op je gevoel (Je luistert hem hier). Deze meditatie helpt je om meer oordeelloos naar je gevoelens te kijken, waardoor je beter weet wat je met ze moet en ze ook minder blijven hangen.

Hoe vaker je ze oefent, hoe makkelijker het wordt!

PS: Tot 4 april stap je nog via mijn 'pay as you like' constructie in het traject Met andere woorden in gesprek met je vader. Daarin gaan we ook uitgebreid bekijken hoe je meer kalmte brengt in het contact met je vader, onder andere met meditaties. Lees meer hier.

Previous
Previous

Het gesprek aangaan over je gokverslaving - interview met Jelle van Mister Move Wise

Next
Next

Wat we van onze opa en oma kunnen leren over mentale balans