Écht luisteren zonder het eens te zijn

(met de stap om te verhuizen naar Spanje waren overigens de meeste familie en vrienden het wel eens ;)

Dat ongemakkelijke moment waarop iemand begint over de coronacrisis - of klimaatverandering, of discriminatie, of politiek - en je denkt "hier ben ik het totaal niet mee eens". Hoe vermijd je de neiging om jezelf te verdedigen, dicht te klappen of - my personal favorite - langzaam weg te moonwalken🕺 bij de situatie? Hoe kan je naar iemand luisteren zónder het met iemand eens te zijn? Daar gaat onderstaande blog over 👇

Bijkomend voordeel van goed kunnen luisteren - zonder de ander te overtuigen - is dat die ander ook meer zin heeft om naar jouw perspectief te luisteren. Het zou best kunnen dat jullie allebei iets nieuws leren.


Waarom luisteren zo moeilijk is 🧠

Onze hersenen zijn geprogrammeerd om te reageren op meningsverschillen alsof het een dreiging is. Je kent het wel, dat groeiende gevoel van ongemak, wanneer je erachter komt dat iemand een totaal andere mening heeft over een - voor jou - belangrijk onderwerp. Je klapt dicht, je wil weg of je gaat het gevecht aan. 

Het probleem is dat je op dat moment stopt met luisteren en het heel lastig is (zeg maar gerust onmogelijk) om te begrijpen waar de ander eigenlijk vandaan komt.

Zo doe je het toch:

Stap 1: Kijk verder dan de woorden

"Elk kritiek, oordeel, diagnoses en boosheid is een tragische expressie van een onvervulde behoefte."

Dat zegt Marshall Rosenberg, founding father van de Verbindende Communicatie methode. Het is volgens hem dan ook de kunst om deze te zoeken onder de woorden die iemand gebruikt. Terwijl de neiging vaak is om tegen de woorden in te gaan (helemaal als je het er niet mee eens bent).

Probeer te achterhalen wat de achterliggende behoefte is achter iemand’s woorden.


Ik testte dit uit bij iemand die ik heel lief vind (maar die wel van een andere generatie komt)

Ze begon een heel verhaal over buitenlanders waar ik me niet in kon vinden. Normaal was ik daar meteen tegenin gegaan, maar nu zei ik: "Ik heb het idee dat je er behoefte aan hebt dat je veilig de deur uit kan." Ja dat klopte helemaal zei ze. Ze ging door met haar verhaal. Vroeger gingen mensen anders met elkaar om etc. etc. Ik zei: "Heb je er behoefte aan dat mensen aan elkaar denken en heb je het idee dat dat nu minder gebeurd?" Ja daar was ze weer helemaal mee eens.

Bingo! Ik heb een gesprek met haar gehad over iets waarover we van mening verschillen, terwijl we wel in verbinding bleven.

Vervolgens ging ik de deur uit en vroeg ze waar ik heen ging. Ik zei dat ik naar een feest van Vlucht Voorwaarts ging, een maatjesproject voor statushouders waar ik in het bestuur zit. "Nou wat leuk" zei ze. "Veel plezier"


Stap 2: Luister om te begrijpen, niet om te reageren

Dit klinkt simpel, maar is het vaak niet. We zijn zo gewend om te luisteren met de intentie om te antwoorden. In plaats daarvan kun je je focus verschuiven naar écht proberen te begrijpen wat de ander zegt, zelfs als je het er niet mee eens bent.

Probeer deze vraag eens in gedachten te houden: “Wat zou ik hiervan kunnen leren?”

Het gaat niet om het veranderen van je mening, maar om nieuwsgierig te blijven naar het verhaal van de ander. Luisteren is een uitnodiging tot verbinding, niet een uitdaging tot debat.

Stap 3: Geef erkenning zonder in te stemmen

Een belangrijk deel van luisteren zonder het eens te zijn, is laten zien dat je de ander hebt gehoord. Dit betekent niet dat je het moet beamen of instemmen, maar dat je erkent dat de ander vanuit zijn of haar eigen perspectief spreekt.

Je kunt zeggen:

  • "Ik hoor wat je zegt."

  • "Dat is interessant, ik heb er nog nooit zo over nagedacht."

  • "Ik begrijp dat dit voor jou belangrijk is."

Deze zinnen geven ruimte aan de ander zonder dat je jouw eigen mening hoeft los te laten.

Stap 4: Wees comfortabel met verschil

Dit was voor mij een hele belangrijke les. Als ik anders over iets denk dan mensen die dicht bij me staan, dan voelt dat heel ongemakkelijk. Je kent wel, dat moment dat de coronacrisis ter sprake komt en je vrij zeker weet dat je het niet met elkaar eens bent * slik *.

Denk eens na: wat gebeurt er in je relaties wanneer je ruimte geeft aan de mening van de ander, zelfs als je het er niet mee eens bent? Vaak ontstaat er juist meer begrip en respect, omdat je laat zien dat je de ander belangrijker vindt dan alleen het winnen van een discussie.


“Maar ze mag het toch oneens zijn met jouw beslissing?”
Ik probeer op zondag mijn mobiel zo veel mogelijk uit te zetten. Toen iemand die dichtbij me staat vervolgens zei: “Jammer dat je zo laat pas reageert” vond ik dat heel moeilijk. Voor mij is het belangrijk om de zondag offline te zijn en het leek alsof diegene het er niet mee eens was en dat ik dus meer op m’n mobiel moest gaan kijken terwijl ik dat niet wil. Het kwartje viel toen een mentor van mij zei: “Maar diegene mag het toch niet eens zijn met jouw beslissing. Dat betekent niet dat je er per se iets mee hoeft. “


Echt luisteren zonder het eens te hoeven zijn, is een vaardigheid die je kunt oefenen. Ik merk dat ik er steeds beter in wordt. Het kan ongemakkelijk zijn in het begin, vooral in gesprekken met mensen die dichtbij je staan, zoals je ouders of bij goede vrienden. Maar als je dit steeds vaker probeert, zal je merken dat het ruimte creëert voor diepere gesprekken en sterkere relaties.

Wil je hier meer over leren? Schrijf je in voor mijn gratis geheime podcastserie.

Wil je leren om naar je vader (of iemand anders die dichtbij je staat) te luisteren, zonder het eens te zijn maar kan je wel een beetje hulp gebruiken?  Dan is mijn gratis geheime podcast ‘in contact met je vader‘ misschien wat voor jou. 

Klik hier om je gratis aan te melden

Wat houdt de podcastserie in?

  • Vanaf maandag 29 oktober, deel ik 4 podcasts van een half uur met je over hoe je meer rust en minder frustratie brengt in het contact met je vader (en andere mensen die dichtbij je staa). 

  • Je ontvangt iedere week een mail als er een nieuwe podcast beschikbaar is, deze is niet openbaar via Spotify of Apple Podcast te beluisteren.

  • Ik deel hele concrete tips met je hoe je in het hier en nu verbetering aanbrengt in het contact met je vader. Daarin gebruik ik bewezen methodes vanuit mindfulness, Verbindende Communicatie en familiesystemen, samen met mijn eigen ervaring en mijn liefde voor praktische kleine stappen richting verbetering. 

Previous
Previous

Kritiek ontvangen zonder knock-out te gaan

Next
Next

De invloed van een slechte band met je vader op je leven – en wat je eraan kunt doen