De invloed van een slechte band met je vader op je leven – en wat je eraan kunt doen

Al voordat je bij je vader op bezoek gaat weet je hoe het gaat lopen. Jullie gesprekken gaan altijd op dezelfde manier, over dezelfde onderwerpen en gaan nooit echt de diepte in. Je vraagt je af of je je vader wel echt kent en je weet zeker dat hij jou niet echt kent. Je ziet er tegenop om naar hem toe te gaan en je bent blij als je weer weg bent. Maar je zou zo graag willen dat het anders was, want het is toch je vader. 

Herken je hierin? Je bent niet alleen

Onderzoek van het CBS laat zien dat 20% van de vrouwen tussen de 25 en 45 jaar die als kind de scheiding van hun ouders meemaakten geen contact meer hebben met hun vader. De relatie tussen vader en dochter is vaak minder ontspannen, minder intiem en minder communicatief dan de relatie tussen moeder en dochter(bron). En ook bij mij ging de communicatie met mijn vader een aantal jaar geleden verre van soepel. De scheiding tussen mijn ouders was al 7 jaar geleden. Toch vermeden we het om te praten over alles wat er tijdens en na de scheiding gebeurde. En over gevoelige onderwerpen hadden we het ook niet.

Dat de relatie met vaders en dochters kwetsbaar is, is heel jammer. Want dit beïnvloed veel meer dan vaak gedacht wordt. Meisjes en vrouwen met een goede relatie met hun vader staan over het algemeen steviger in hun schoenen, hebben meer zelfvertrouwen en hebben minder kans op depressie dan meisjes en vrouwen met een slechte band. Ook heeft de relatie met de vader een grote invloed op welke partner je kiest en wat voor relatie je hiermee hebt (bron).


Het goede nieuws is… hier kan je op latere leeftijd wat aan doen. Ook wanneer je vader niet openstaat voor verandering. Hoe weet ik dat wanneer mijn vader hier wel voor openstond? Omdat ik met deze vrouwen sprak. Ik interviewde verschillende vrouwen die geen geluk hadden met hun jeugd en met hun vader. Hun vader dronk bijvoorbeeld veel, was afwezig of ging vreemd. En één onderwerp kwam in deze gesprekken de hele tijd terug: Acceptatie - Hoe veel kalmte het accepteren van het verleden hun bracht.

Vanuit die acceptatie dat je vader is zoals hij is en dat je verleden is gegaan zoals het is gegaan. En door ook te kijken naar de manieren waarop hun vader wél liefde gaf - ook al was dat misschien niet op de manier die ze hadden gewild - was het voor hen veel makkelijker om het gesprek aan te gaan zonder de hele tijd teleurgesteld en gefrustreerd te zijn.

Omdat acceptatie zo’n belangrijk thema was bij zowel mijn eigen situatie als bij de interviews die ik deed, heb ik dit als belangrijk onderdeel opgenomen in het traject ‘praten met je vader‘. Eén van de deelnemers zei over deze sessie:

“Na de sessie zie ik in dat ik hem niet verantwoordelijk kan maken voor mijn behoeftes. Na dit inzicht trok ik me veel minder aan van zijn gedrag. Ik kon het meer bij hem laten.“

Gratis geheime podcastserie ‘in contact met je vader‘

Wil je ook meer rust en minder frustratie in het contact met je vader, maar kan je wel een beetje hulp gebruiken? Dan is mijn gratis geheime podcast ‘in contact met je vader‘ misschien wat voor jou. Als jij het contact met je vader niet wil verbreken, maar je je ook niet elke keer zo uitgeput voelen elke keer nadat je bij je vader bent geweest. Als jij je je afvraagt hoe het kan dat je iemand die voor 50% dezelfde genen heeft zo slecht begrijpt. En het voelt alsof je jezelf de hele tijd in allerlei bochten moet wringen om de harmonie te bewaren. Dan is de podcast speciaal voor jou gemaakt.

Klik hier om je gratis aan te melden

Wat houdt de podcastserie in?

  • Vanaf maandag 21 oktober tot maandag 11 november, deel ik 4 podcasts van een half uur met je over hoe je meer rust en minder frustratie brengt in het contact met je vader.

  • Je ontvangt iedere week een mail als er een nieuwe podcast beschikbaar is, deze is niet openbaar via Spotify of Apple Podcast te beluisteren.

  • Ik deel hele concrete tips met je hoe je in het hier en nu verbetering aanbrengt in het contact met je vader. Daarin gebruik ik bewezen methodes vanuit mindfulness, Verbindende Communicatie en familiesystemen, samen met mijn eigen ervaring en mijn liefde voor praktische kleine stappen richting verbetering.

Krijg je al jeuk van het idee om de relatie met je vader en wat dit met je doet in de ogen aan te kijken? Maar wil je eigenlijk wel graag dat de situatie verandert? Denk dan bij jezelf: Komt er ooit een ‘goed moment‘ om hiermee bezig te gaan? Wat kost het je om er niet mee bezig te gaan? En wat zou meer rust in het contact je opleveren?

En als het je eenmaal lukt om beter met je vader te praten - één van de meest fundamentele relaties uit je leven - en bij hem aan te geven wat je belangrijk vindt zonder hem meteen weg te duwen, hoe zou het voor je zijn als je dit ook bij je partner, je kinderen of je collega’s kon?

Mélanie Kamping

Ik help mensen met een gespannen relatie met hun vader om meer rust en minder frustratie te ervaren in het contact door middel van (zelf)compassie en heldere communicatie .

Praktische tips voor betere gesprekken met je vader

(Ook toepasbaar op andere mensen die het je moeilijk maken ;) )

Previous
Previous

Écht luisteren zonder het eens te zijn

Next
Next

Hoe acceptatie leidt tot verandering