Er is geen recept voor goede communicatie met je vader: maar dit kan je wel leren.

Er bestaat geen recept voor goede communicatie met je vader. Iedereens' vader is anders, geen situatie is hetzelfde en iedereen doet het op z'n eigen manier. Wat ik denk dat je wél kan leren (en wat het grootste gedeelte van de mensen niet kan) is in of achteraf een emotioneel geladen situatie, snappen wat je nodig hebt en hier naar handelen. Zonder verwijt of oordeel naar je vader of jezelf. 

Stel je voor dat je vader zegt dat je hem niet genoeg betrekt in je leven. Terwijl jij wanneer je bij hem bent ongewild naar zijn monoloog over voetbal luistert. Stel je voor dat je in deze situaties voorbij de "grsdflkjsdflknsdf'- gedachtes kijkt en ziet wat je echt nodig hebt. 

Boos worden of tegen je partner zeggen wat voor gevoelloze vader je wel niet hebt, kan even fijn zijn. Maar snap je dan echt wat je nodig hebt? En helpt het je? Ik denk het niet. 

Een andere manier van praten
De kans is groot dat je ook graag zou willen dat je vader meer betrokken was. Maar wanneer hij over voetbal blijft praten en geen vragen stelt, dan voel jij je gefrustreerd. Misschien wel omdat je behoefte heb aan verbinding en een gesprek die voor jullie beiden interessant is. 

Wat nou als je in het moment of achteraf het volgende zou zeggen: "Hey pap, ik zou het ook leuk vinden om jou meer te betrekken in m'n leven. Maar wanneer je over je vrienden en voetbal praat dan voel ik me gefrustreerd (emotie) want ik vind het belangrijk om verbinding (behoefte 1) met je te hebben en om een gesprek te hebben die voor ons beiden interessant (behoefte 2) is."

Zie je dat er geen enkel oordeel of verwijt inzit? Je houdt het bij jezelf én je staat op voor wat je nodig hebt.

En hoe ga je dan verder?
Sluit zo'n gesprek altijd af met een verzoek (anders blijft het een beetje in het midden hangen). Bijvoorbeeld zo: 

  • Check of je vader heeft begrepen wat je zegt ('Zou je eens willen herhalen wat ik zei?').

  • Vraag vervolgens vragen hoe het landt bij je vader. 

  • Wanneer je dat hebt gedaan kan je komen met een mogelijke oplossing, bijvoorbeeld: "Wat als we wanneer je hier bent wat vaker een stukje gaan wandelen en dat we dan het onderwerp voetbal even laten voor wat hij is?"

Meer over hoe je op deze manier een gesprek voert met zowel jezelf als met een ander vind je in deze video (4 minuten). Let op: Wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt bij je vader, dan worden al je gesprekken minder frustrerend en leuker. Deze skill is op alle momenten in je leven toepasbaar :) 

Één van de mensen die mijn traject 'beter praten met je vader' heeft afgerond en nu in mijn follow-up programma zit, vertelde me afgelopen week dat hij nu én beter met z'n vader praat, en dat hij door wat hij heeft geleerd om voor het eerst een heel open gesprek kon voeren met zijn baas🎉

Ik nodig je uit om het ook eens te proberen. Laat me vooral weten hoe dat ging door te reageren onder deze post.

PS: Voor m'n verjaardag geef ik 3 sessies van één uur weg waarin we bovenstaande toepassen in de praktijk (want ik had het ook niet onder de knie na één blog😅). Mail naar melanie@pratenmetjevader.nl wanneer je één van de 3 mensen wil zijn. 

Mélanie Kamping

Ik help mensen met een gespannen relatie met hun vader om meer rust en minder frustratie te ervaren in het contact door middel van (zelf)compassie en heldere communicatie .

Previous
Previous

Hoe acceptatie leidt tot verandering

Next
Next

Ik ging nog liever naakt met de bus