“Hij is de vader, dus hij moet…”: wat kan je van je vader eisen?

Melanie, met andere woorden, vader

“Hij is de vader en ik het kind, dus hij moet [het initiatief nemen], [sorry zeggen], [het gesprek aangaan] etc.” Dit is een zin die ik vaak hoor van dochters met een moeizame vader-dochter relatie. Hoewel het gebruikt wordt als reden om geen actie te ondernemen, zie ik de boosheid en de verontwaardiging die samengaan met deze zin juist als een signaal dat er nog veel pijn is dat geen plek heeft gekregen. De aanname die erachter zit is dat je het gesprek aangaat als dienst tegenover je vader. Ik denk dat het andersom is, je gaat zo’n gesprek vooral aan voor jezelf. Om het een plek te geven, patronen te doorbreken en je lekkerder in je vel komt te zitten.

Els van Steijn in haar boek ‘De fontein, vind je plek’ heeft het hier ook over. Van Steijn gebruikt een fontein als metafoor voor je familiesysteem. Wanneer jij op de juiste plek gaat staan (onder je ouders) leidt dit tot rust en zelfacceptatie. Hierdoor kun je loslaten wat van de ander is en onder ogen zien wat van jou is. Dat helpt bij het stellen van grenzen en het nemen van verantwoordelijkheid voor jouw leven.

Volgens haar is het belangrijk om te beseffen dat jouw vader alles heeft gegeven wat hij kon geven. Van Steijn: “Als hij meer kon geven, dan had hij dit wel gedaan. Het is jouw lot dat jouw situatie zo is gelopen. Wanneer je boos bent op hem dan zeg je eigenlijk: Je hebt niet genoeg gegeven. “

“Je vader heeft je alles gegeven wat hij kon geven. Als hij meer kon geven, dan had hij dat wel gedaan.”

En dan is de volgende vraag: Blijf je liever kwaad weg of kom je boos terug? Els heeft het erover dat veel mensen secundaire emoties gebruiken om de primaire emoties af te dekken omdat die te veel pijn doen. Van Steijn: “De eenzaamheid, het gemis, het verdriet of de schaamte zijn te groot om te dragen, waardoor secundaire emoties ingeschakeld worden. Stel dat iemand er onvoldoende voor je is geweest. Veelal wordt het gevoel van: ik heb je zo gemist en nodig gehad (primaire emotie) omgezet in boosheid op die persoon.”

“Blijf je liever kwaad weg of kom je boos terug?”

Van Steijn schrijft dat het onderdrukken van emoties hetzelfde is als het onder water houden van een bal. Je kan het lang volhouden, maar vroeg of laat let je niet op en komt de bal in één keer omhoog.

Wanneer heb jij moeite met het accepteren van de situatie?

Ik zette 5 take-aways uit het boek van ‘De Fontein, Vind je plek’ op een rijtje, speciaal voor mensen die de scheiding van hun ouders een plek willen geven, je download ze hieronder.

Previous
Previous

Verbindende communicatie: zo communiceer je als een giraffe

Next
Next

Heb jij het 'lieve brave meisjes of jongetjes syndroom'? Ik wel.