Met andere woorden in gesprek met je vader

Tijdens en na de scheiding vond ik het erg moeilijk om op een goede manier met mijn vader te praten. Ik hou heel veel van hem en hij heel veel van mij, laten we dat vooropstellen. Maar ondanks dat, was het - en is het af en toe nog steeds - lastig om elkaar te begrijpen. Veel van mijn vriendinnen ervaren dit ook met hun vader. Onderzoek van het CBS toont zelfs aan dat 20% van de vrouwen tussen de 25 en 45 jaar die als kind de scheiding van hun ouders meemaakten geen contact meer hebben met hun vader. De relatie lijkt kwetsbaar. Maar ik weet ook van mijn vriendinnen en van mijzelf, dat het pijnlijk is wanneer deze relatie minder goed wordt. Ik denk dat er veel te winnen is, wanneer vaders en dochters elkaar beter leren begrijpen. Daarom heb ik besloten om me met Met Andere Woorden volledig te focussen op het verbeteren van de communicatie tussen vaders en dochters na de scheiding.

Amerikaanse onderzoekster Linda Nielsen heeft het in haar boek Between Fathers & Daughters over dat de relatie tussen vader en dochter vaak minder ontspannen, minder communicatief en minder intiem is dan de relatie tussen moeder en dochter. En na de scheiding wordt dit uitvergroot omdat vaders meer de neiging hebben om zich emotioneel terug te trekken. Terwijl de band met de moeder juist sterker wordt omdat zij meer tijd gaan steken in hun kinderen en vooral hun dochters in vertrouwen nemen over de huwelijksproblemen.

Dat de relatie met de vader kwetsbaar is, is heel jammer. Want het effect van een goede relatie tussen vader en dochter is veel groter dan gedacht wordt. Meisjes en vrouwen met een goede relatie met hun vader staan steviger in hun schoenen, hebben meer zelfvertrouwen en hebben minder kans op depressie dan meisjes en vrouwen met een slechte band. Ook heeft de relatie met de vader een grote invloed op welke partner je kiest en wat voor relatie je hiermee hebt (bron).

Het positieve nieuws is dat de relatie ook op latere leeftijd verbeterd kan worden. Dat denkt onderzoekster Nielsen en dat denk ik ook. Mij hielp het bijvoorbeeld om uit mijn kindrol te stappen waarin ik vooral boos was en mijn vader de schuld gaf. In plaats daarvan focuste ik me erop om hem vanuit liefde te benaderen en hem te zien als mens en alles wat daarbij hoort. Deze manier van benaderen had zo’n positief effect op mijn gemoedstoestand, de gesprekken met mijn vader en de manier waarop ik met andere mensen omga dat ik nog steeds elke ochtend in mijn dagboek schrijf dat ik mensen wil benaderen vanuit mijn kern van liefde zodat ik het niet vergeet.

Lees verder over m’n verhaal in deze blog over het uitspreken van emoties 7 jaar na de scheiding.

Ben jij iemand die de relatie met haar vader graag wil verbeteren? Ik kom graag met je in contact om jouw verhaal te horen en met je mee te denken (klik hier).

Mélanie Kamping

Ik help mensen met een gespannen relatie met hun vader om meer rust en minder frustratie te ervaren in het contact door middel van (zelf)compassie en heldere communicatie .

Previous
Previous

Uitspreken van emoties na de scheiding: van ontkenning naar opluchting.

Next
Next

Zo blijf je helder nadenken in een emotioneel gesprek