Zo blijf je helder nadenken in een emotioneel gesprek

“Vind je het niet belangrijk wat ik te zeggen heb?” *verbeeld je mijn stem, maar dan harder en een paar octaven te hoog* Dit wilde ik tegen mijn vriend Edzard zeggen toen ik een tijdje geleden bij hem achterop de fiets zat. Maar in plaats van ruzie te maken paste ik een hele simpele tip uit het boek Crucial Conversations toe, waardoor dit zowaar een plezierig gesprek werd. Het ging zo.

Edzard en ik toen we een stukje van de Santiago de Compastella route liepen.

Ik: “Ik heb niet zo’n leuke dag gehad.” Edzard: “Oké” *stilte* Edzard: “Ik ben zo’n leuke podcast aan het luisteren.” Ik borrel van binnen en overweeg om ruzie te zoeken. Maar ik pauzeer en denk: “Wat wil ik echt?” Dit helpt me om me te beheersen en ik vraag hem: “Ik wil graag met je delen waarom mijn dag niet leuk was, wil je daarnaar luisteren?” Edzard: "Ja, tuurlijk." Ik juich van binnen: “Het werkt!”

Je lichaam maakt adrenaline vrijmaakt wanneer het in een emotioneel geladen gesprek zit. Het denkt dat het in gevaar is en gaat in de vecht- of vluchtmodus. Dat maakt het moeilijk om helder te blijven nadenken. Met als resultaat dat je vaak het tegenovergestelde bereikt van wat je wil bereiken. In mijn geval was dat ruzie, in plaats van iemand die naar je luistert.

Door te pauzeren en jezelf af te vragen wat je echt wilt, wordt je rationele brein weer ingeschakeld. Daardoor kan je weer beter nadenken en een reactie kiezen die fijner voor jou is en je gesprekspartner. Met als bonus dat ik m’n stembanden bespaar door niet zo hoog te hoeven praten ;)

Ik schrijf elke twee weken een blog over hoe je goede gesprekken voert met mensen die je niet begrijpt. Meld je hier aan om een mailtje te krijgen wanneer er weer een nieuwe blog online staat :)

Previous
Previous

Met andere woorden in gesprek met je vader

Next
Next

Waarom ik stopte met proberen de wereld te verbeteren