Zeggen wat je wilt (en hoe dat je relatie kan versterken)

"Ik hoop dat m'n vriend heeft opgeruimd als ik terugkom" denk ik. Vervolgens kom ik een paar uur later terug en wat is er gebeurd? Niks. Gefrustreerd zeg ik tegen hem "Waarom heb je niet opgeruimd?" Hij boos, ik boos en er is nog steeds troep. Inmiddels doen we het anders. Wanneer ik zo'n verwachting heb, spreek ik hem uit vóórdat ik weg ga. Edzard stoort zich namelijk niet zo aan die troep, maar hij ruimt het graag op als hij weet dat ik dat fijn vindt. Hij blij, ik blij en geen troep!

Veel mensen vinden het - net als ik - moeilijk om de ander iets te vragen. In plaats daarvan komt het eruit als een verwijt of een oordeel "je ziet zelf toch ook wel dat het een troep is?". Dat voelt een stuk minder kwetsbaar, dan daadwerkelijk de vraag stellen en het risico lopen op een afwijzing.

Bij iemand uit m’n traject - laten we haar Helen noemen - bleek ook dat het helder stellen van de vraag, het grootste obstakel was richting goede communicatie met haar vader. Ze had al een tijdje geen contact meer, maar wilde dit wel weer oppakken. Het probleem was alleen dat haar vader telkens over haar grens heen ging en ze niet wist hoe ze dat moest voorkomen. Samen formuleerden we wat ze belangrijk vond en hoe ze dit tegen haar vader kon zeggen zonder oordeel en verwijt. Toen ze dit vervolgens bij haar vader aangaf, was hij heel welwillend. Hij zei zelfs: “Als ik dit nog een keer doe, dan moet je dat gewoon aangeven.”

Maar wat nou als hij nee zegt?
Nou hoor ik je denken: ‘Deze vader was heel welwillend, maar wat nou als je vader/moeder/partner dat niet is?‘ Daarop zou ik zeggen: Het is heel belangrijk dat er ook nee gezegd kan worden op je vraag. Anders is het geen vraag maar een eis. Je wil namelijk dat iemand iets voor je doet en dat jij iets voor iemand anders doet, vanuit de oprechte wil om iets bij te dragen aan elkaars’ leven. Dat draagt bij aan jullie relatie. Niet vanuit schuld of schaamte. Dat zorgt juist voor minder verbinding.

En hoewel het misschien op het begin even wennen is, werkt dit echt bevrijdend omdat je je minder afhankelijk voelt van iemand’s antwoord. Probeer het maar eens :)

PS: Deze foto moet troep visualiseren 😋 en is gemaakt door Myrthe van Bruggen.

Mélanie Kamping

Ik help mensen met een gespannen relatie met hun vader om meer rust en minder frustratie te ervaren in het contact door middel van (zelf)compassie en heldere communicatie .

Previous
Previous

Ik ging nog liever naakt met de bus

Next
Next

Work-out kalender voor je monkey mind🐒