Iemand is nooit alleen maar slecht
Ons brein is van nature gericht op negativiteit en mist vaak de positieve dingen (bron). Wanneer je met meer liefde en rust wil praten met je ouders, dan helpt het om naast hun negatieve kanten ook te zien wat hun sterke kanten zijn. En wat je van hen hebt ontvangen.
Begrijp me niet verkeerd, dit is niet hetzelfde als een situatie mooier te maken dan hij is. En ik wil ook niet zeggen dat jouw emoties niet terecht zijn en dat je dankbaar ‘moet‘ zijn. Dit gaat wel over het kritisch kijken naar het verhaal wat je jezelf verteld. Klopt dit wel? Is het een compleet beeld van de situatie? Of ben je de nuances vergeten?
Ik doe geregeld een meditatie in één van de sessies van mijn traject. In die meditatie oefenen we om de wrok en de boosheid die ontstaan is tegenover de ouders meer los te laten. Zowel door te kijken naar wat je niet hebt ontvangen en dit een plekje te geven (lees mijn blog over acceptatie) als door te kijken wat er wél is geweest en dit bewust aan te nemen.
En het mooie is, vaak zijn mensen verbaasd over hoeveel ze kunnen bedenken om dankbaar voor te zijn. En beseffen ze zich dat ze hier eigenlijk heel weinig over nadenken.
Waarvoor ben jij je ouders dankbaar?
PS: Hier gaat de tweede podcast van mijn geheime podcastserie ‘in contact met je vader‘ ook over. Volgende week maandag 28 oktober gaat deze van start. Wil je vier podcasts ontvangen van 20 minuten met elke keer een nieuw thema? Schrijf je hier in.
Mélanie Kamping
Ik help mensen met een gespannen relatie met hun vader om meer rust en minder frustratie te ervaren in het contact door middel van (zelf)compassie en heldere communicatie .